En el marc de l’acte de clausura del postgrau Comunicació i Avaluació de la Ciència,  la coordinació del postgrau organitza un acte amb la presentació del llibre «Revistas científicas. Situación actual y retos de futuro» per Ernest Abadal, seguit del debat  “Avaluació de la ciència: aplicacions i límits dels indicadors bibliomètrics” amb Emilio Delgado, Ismael Ràfols i Ángel Borrego.

Data: dimarts, 28 de novembre de 2017
Hora: 16h
Lloc: Sala d’actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB (Melcior de Palau, 140; 08014 Barcelona)

Programa:

  • Presentació del llibre “Revistas científicas. Situación actual y retos de futuro” per Ernest Abadal
  • Debat “Avaluació de la ciència: aplicacions i límits dels indicadors bibliomètrics” amb Emilio Delgado (Universidad de Granada) i Ismael Ràfols (Ingenio, CSIC-UPV). Modera Ángel Borrego (UB).

En la mesura en què l’avaluació de la ciència es basa, cada cop més, en indicadors bibliomètrics de producció i impacte, ha crescut la preocupació pels efectes nocius que una mala aplicació pot tenir sobre el sistema de recerca. Es tracta d’una dinàmica que afecta des de decisions institucionals ―amb universitats cada cop més preocupades per la seva posició en rànquings sovint criticats per la seva arbitrarietat―, fins a investigadors individuals ―amb decisions de contractació o promoció basades en indicadors com l’índex h o el factor d’impacte de les revistes a les quals publiquen.

En aquest context, l’objectiu de la sessió és debatre sobre les aplicacions i límits dels indicadors bibliomètrics en l’avaluació de la recerca. Fins a quin punt és possible valorar l’activitat científica de manera ‘externa’ per agents sovint aliens a l’activitat científica que prenen decisions basades en indicadors bibliomètrics? Hi una incapacitat de fons dels indicadors bibliomètrics per jutjar l’activitat científica o ens trobem davant de casos de mala praxis que es resoldrien amb una millor formació de qui ha d’emprar-los? Quina ha de ser la combinació apropiada d’indicadors quantitatius i qualitatius en l’avaluació de la recerca? Un pes excessiu de la bibliometria pot danyar el sistema de recerca orientant els investigadors, especialment els novells, envers l’adequació de la seva activitat als criteris d’avaluació allunyant-los de la dedicació a la resolució dels problemes als que la ciència ha de donar resposta?

Descàrrega gratuïta del llibre “Revistas científicas. Situación actual y retos de futuro”

Informació sobre el postgrau “Comunicació i Avaluació de la Ciència”

Be Sociable, Share!