Colegio Doctoral Tordesillas de Psicología de la Educación

Finalitat

La finalitat general del Col·legi Doctoral Tordesillas de Psicologia de l’Educació (CDT) és desenvolupar la cooperació acadèmica i científica en l’àmbit d’estudis de postgrau entre equips docents i de recerca de diverses institucions brasileres, espanyoles i portugueses. La creació d’aquest Col·legi Doctoral facilitarà, entre altres, la mobilitat formativa i de recerca d’estudiants i professorat, la co-tutela i supervisió conjunta de tesis doctorals, i el desenvolupament de doctorats coordinats entre les institucions participants.

Noticíes

31.07.2024 El Comité de Coordinación del Grupo Tordesillas ha resulto otorgar 8.000 euros de financiación por dos años consecutivos, hasta un total de 16.000 euros al Colegio Doctoral Tordesillas de PSICOLOGÍA DE LA EDUCACIÓN, Coordinado por la U. de Barcelona y con la participación de la U. Federal de São Carlos, la U. Federal de ABC, la U. Estatal Paulista, la U. de Brasilia, la U. Federal de Piauí y la U. de Oporto

Resolución del Comité de Coordinación del Grupo Tordesillas por la que se resuelve la convocatoria para crear nuevos Colegios Doctorales Tordesillas

21.10.2023 Publicació del llibre Ramos, W., y Engel, A. (2023). Experiências inovadoras na educação básica: relatos de Espanha e Brasil. Editora CRV

08.07.2023 Participa en el colegio Doctoral SEQTS 2023

03.06.2023 La Dra Marta Gràcia, de la Universidad de Barcelona, participa en la última reunión del semestre del grupo GEPDI de la UNESP, dirigido por la Dra Lucia Pereira, que forma parte del CDT. Presenta algunos de los resultados de las investigaciones del equipo CLOD en los que participan personas con discapacidad.
https://www.instagram.com/reel/CuPnX2QL9BF/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng%3D%3D

 

25.05.2023 II Simposio Iberoamericano y IV Nacional de Epistemología Cualitativa y Teoría de la Subjetividad

 

21.03.2023 Conferencia “El aprendizaje en la transición del antes y después de la pandemia” por la Dra. Ramos

 

28.11.2022 Debate «Prácticas de investigación en el ámbito del Colegio Doctoral Tordesillas de Psicología de la Educación»

 

Miembros del Colegio Doctoral Tordesillas de Psicología de la Educación y profesorado responsable

Universitat de Barcelona
Facultad de Psicología
Máster Interuniversitario de psicología de la Educación ­–MIPE–
Dra. Anna Engel <anna.engel@ub.edu>
Doctorado Interuniversitario de Psicología de la Educación – DIPE – 
Dra. Marta Gràcia <mgraciag@ub.edu>

 

Universidad Federal de São Carlos (UFSCar)
Centro de Educación y Ciencias Humanas  
Programa de Posgrado en Psicología
Dra. Camila Domeniconi
Programa de Posgrado en Educación Especial
Dra Cristina Lacerda
Centro de Ciencias Biológicas y de la Salud
Programa de Posgrado en Terapia Ocupacional
Dra. Patricia Carla de Souza Della Barba 

 

Universidad Federal de ABC (UFABC)
Centro de Matemáticas, Computación y Cognición de la Facultad de Psicología
Postgrado Ingeniería y Gestión de la Innovación – UFABC Postgrado en Educación Especial – UFSCar
Dra. Priscila Benitez

 

Universidad Estatual Paulista (Unesp)
Facultad de Psicología
Programa de Posgrado en Psicología del Desarrollo y del Aprendizaje – PPGPDA
Dra. Lúcia Pereira Leite <lucia.leite@unesp.br>
Dra. Ana Claudia Bortolozzi <claudia.bortolozzi@unesp.br>

 

Universidade de Brasília
Instituto de Psicologia
Programa de Pós-graduação em Psicologia do Desenvolvimento e Escolar – PGPDE
Dra. Wilsa Ramos <wilsa@unb.br>
Dra. Isabelle Patricia Freitas Soares Chariglione <ichariglione@unb.br>

 

Universidade Federal do Piauí (UFPI – Brasil)
Centro de Ciências da Educação (CCE)
Programa de Pós-Graduação em Educação (PPGEd)
Dra. Maria Vilani Cosme de Carvalho <vilacosme@ufpi.edu.br>
Dra. Eliana de Sousa Alencar Marques <esalencar123@ufpi.edu.br>

 

Universidade do Porto
Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação
Programa Doutoral em Psicologia
Dra. Marina Serra de Lemos <marina@fpce.up.pt>

Objectius específics
 
  • Afavorir la trobada entre professors i investigadors per a identificar activitats de formació acadèmica d’interès comú, i facilitar la integració dels programes de Màster i de Doctorat individuals contribuint a elevar els estàndards de qualitat docent i investigador dels nostres programes de postgrau.
  • Potenciar la cooperació i mobilitat d’investigadors que treballen en àrees afins o complementàries de les institucions participants per a abordar des de perspectives diferents, problemes comuns d’educació, permetent avançar en l’optimització de la seva resolució.
  • Promoure la formació de nous investigadors en l’àmbit de l’educació mitjançant la mobilitat internacional d’estudiants i investigadors amb l’objectiu de potenciar la qualitat de la seva formació en recerca i la creació d’una massa crítica i optimitzar recursos acadèmics.
  • Promoure la incorporació d’estudiants i investigadors joves en equips de recerca diferents als de la seva institució d’origen en la seva formació de doctorat, amb el consegüent enriquiment de la seva posterior activitat investigadora.
  • Millorar i innovar els nostres programes d’educació en postgrau amb èmfasi en l’aprenentatge en equip, l’e-learning i cursos en línia, i tenint sempre en compte l’experiència dels  estudiants.
  • Promoure la codirecció d’estudiants de Doctorat (un diploma/títol per cada Universitat) de les institucions participants, per a la preparació de tesi de doctorat l’elaboració i el defensa del qual estarà sota la responsabilitat conjunta de les institucions membre d’acord amb criteris ajustats a la normativa nacional i de cada institució participant.
  • Augmentar la qualitat i la visibilitat dels programes de postgrau de les institucions participants.
  • Augmentar la productivitat i rendiment dels programes mesurats en resultats en recerca.
  • Incrementar la demanda de les organitzacions internacionals d’investigadors de qualitat formats en els nostres programes de postgrau
  • Fomentar la creació de consorcis per a altres activitats universitàries.
  • Promoure convenis de programes doctorals Internacionals amb reconeixement mutu de la formació entre les institucions participants.

Actuacions més rellevants del Col·legi Doctoral Tordesillas de Psicologia de l’Educació:

Curs 2021-2022

Estada de la Dra. Wilsa Ramos, professora de la Universitat de Brasília, en la Universitat de Barcelona amb el grup GRINTIE (abril – setembre).

Estada de Verónica Casagrande, estudiant del grau dels graus de Ciència i tecnologia i de Neurociència de la Universidade do ABC en la Universitat de Barcelona amb el grup CLOD (gener – març).

Rute Nogueira de Morais Bicalho defensa la tesi doctoral “Desenvolvimento i inovação do self: práticas docents mediates peles TIC no marc dona nova ecologia de aprendizagem” cotutelada per la Universidade de Brasília i la Uiversidad de Barcelona, dirigida per la Dra. Maria Cláudia Santos Lopes d’Oliveira i el Dr. César Coll Salvador  (23 de març 2022).

Curs 2022-2023

Estada de la Dra. Cristina Lacerda, professora de la Universidade Federal de Sao Carlos en la Universitat de Barcelona amb el Grup CLOD (setembre 2022).

Conferència de la Dra. Patrícia della Barba, professora de la Universidade Federal de Sao Carlos dirigida als estudiants del Programa de Màster i Doctorat Interuniversitari en Psicologia de l’Educació (Universitat de Barcelona) (setembre 2022).

Estada de la Dra. Wilsa Ramos, professora de la Universitat de Brasília en la Universitat de Barcelona en el grup Grup GRINTIE (març – setembre).

Estada de Aline Baggio, professora i estudiant de doctorat de la Universidade Federal de Sao Carlos en la Universitat de Barcelona amb el grup CLOD (setembre – desembre)

Participació de la Dra. Marta Gràcia (Universitat de Barcelona), la Dra. Wilsa Ramos (Universitat de Brasília) i la Dra Milka Pereira (Universidade Federal do Piauí), en una taula rodona en el Seminari Internacional “Diàlegs internacionals: La producció de coneixement en educació”, organitzat per la Dra. Maria Vilani Cosme de Carvalho, en el marc del Programa de Pós-Graduação em Educação de la Universidade Federal do Piauí (6-7 de desembre 2022)

Conferència de la Dra. Wilsa Ramos, de la Universitat de Brasília, dirigida als estudiants del Programa de Màster i Doctorat Interuniversitari en Psicologia de l’Educació, coordinat per la Universitat de Barcelona (març).

 

Be Sociable, Share!